tiistai 1. kesäkuuta 2021

5 mainiota syytä tutustua monilokerokeräysastiaan

Kerroin aiemmassa postauksessa täällä Valkeakoskella Kiertokapula Oy:n toteuttamasta monilokeroastiakokeilusta

Postauksen löydät tästä linkistä:

https://rehellisestikestavaa.blogspot.com/2021/03/arjen-luksusta-lajitteluun-pientalossa.html

Monilokeroastiakokeilu alkoi huhtikuun alussa ja nyt parisen kuukautta on astia ollut kovassa käytössä. Mikä on muuttunut? Vai onko mikään?

Tässä tapauksessa kuva kertonee enemmän kuin aika monta sanaa, joten:

Tämä näyttäisi olevan trendi siitä, missä tahdissa jätejaelokerikot täyttyvät meillä

Astia on tähän mennessä tyhjennetty kerran ja ennen tyhjennystä astian täyttöaste näytti hyvin samalta kuin kuvassa. Kartonkipakkauksia ja muoveja meillä näyttää syntyvän paljon, kun taas puolestaan metalli- ja lasilokerikot huokuvat melkoisen tyhjinä. Metalliakin kyllä kertyy jonkun verran, mutta lasijätteen määrä on meidän taloudessamme hyvin pieni.

Todennäköisesti otamme ennen seuraavaa tyhjennystä irrotettavan metalli- ja lasilokerikon pois ja näin saamme vielä hiukan lisää tilaa kartonkipakkauksille ja muoveille. Irrotettava osa on mielestäni hyvä ja helposti siirrettävissä vaikkapa autotalliin odottamaan. Mietin kyllä, että voisiko nämä lokerikot jopa olla erikseen, irrallisina toisistaan.

Valitsemamme kahden kuukauden tyhjennysväli vaikuttaisi tällä hetkellä liian pitkältä juuri silmälläpitäen muovi- ja kartonkijakeita. Toki mielessäni on käynyt ajatus, että josko esimerkiksi itse voisin luopua maidon liiallisesta litkimisestä. Maitopäniköiden määrä kun näyttää astiassa olevan suorastaan valtaisa. 

Hienointa olisi pystyä vähentämään syntyvän jätteen määrää, mikä on jätehierarkian tärkein periaate. Tämä niin kutsuttu etusijajärjestys ohjaa jätehuoltoa. 

Muovijätteisiin liittyen olen miettinyt, onko viisaampaa kerätä muovit muovipussiin vai olisiko parempi viedä irrallisina roskat lokeroon. Kokeilin jälkimmäistä kerran ja sopivasti tuulenpuuska lennätti osan roskista pihalle ja siihen loppui se kokeilu. 

Tuntuu kuitenkin, että muovit voisi saada tiiviimmin laitettua astiaan ilman ylimääräisiä pusseja, joten tätä täytyy nyt pohtia uudemman kerran. Ja toisaalta, taisin juuri mainita siitä jätteen vähentämisestä 😆

Miksi minun mielestäni monilokeroastia on kokeilemisen arvoinen?  

1. Vaikkakin roskien vienti lähimpään keräyspisteeseen on oivaa hyötyliikuntaa, niin ainakin itse ruuhkavuosien (=kiireisten päivien keskellä?) on ihanaa kävellä vain muutamat askeleet ja viskata roskat oman pihan astiaan. Ylimääräisen energian voi sitten purkaa johonkin ihan muuhun touhuun.

2. Avautuu erinomainen tilaisuus tutustua jätejakeiden lajitteluun ja oppia, mihin mikäkin roska kuuluu.  Aikaahan se voi hetken viedä, mutta jätteiden syntypaikkalajittelun tärkeyttä ei kannata unohtaa! Ja elinikäinen oppiminen pitää mielen virkeänä 😃

Kiertokapulan sivuilla on esimerkiksi lajitteluhaku, jolla on helppoa löytää kullekin jätejakeelle oikea paikka. Löydät sen täältä: 

https://www.kiertokapula.fi/lajitteluhaku/

3. Aiemmin meillä lajittelupisteeseen odottavia muovi- tai paperipusseja kerääntyi keittiön (tai eteisen) lattialle. Lenkille lähtiessä monesti mielessä oli ajatus, että nyt voin viedä roskat keräyspisteeseen! 

Jo seuraavassa lauseessa ajatus kuitenkin muuttui; ei nyt, lenkki ei suuntaudu keräyspistettä kohti. Eli toimitusaika kotoa keräyspisteelle saattoi venyä pitkäksi. Nyt sitä ongelmaa ei ole. Toisin sanoen monilokeroastia helpottaa elämää tältä osin.

4. Sekajätteen määrä vähenee huimasti. Tässä huomaa sen, kuinka paljon varsinkin muovi vie tilaa roskiksessa. Näin myös sekajäteastian tyhjennysväliä voi lyhentää. Toki meillä on kompostori, joten biojätekään ei enää vie sekajäteastiasta tilaa.

5. Koska kyseessä on kokeilu, ei menetä mitään ja itselle saa hyvän fiiliksen siitä, että tekee ympäristön hyväksi asioita. Pienistä teoista syntyy ne isot muutokset ja vaikutukset!

Monilokeroastiakeräys voi olla tulevaisuutta laajemmassakin mittakaavassa. Kokeiluun olisi  hyvä saada lisää asiakkaita, jotta saataisiin riittävää kokemusta sekä pystyttäisiin arvioimaan keräyksen kannattavuutta. 

Monilokeroastia ja tyhjennys on kokonaispalvelu, josta maksetaan yksi könttäsumma.  Jos  sekajäteastian tyhjennysväliä pystyy harventamaan, niin voi syntyä jopa säästöä. Myös monilokeroastian tyhjennysvälin harventaminen tai tiivistäminen on helppoa.

Toivon ainakin itse kovasti, että moni innostuisi tästä mielestäni toimivasta tavasta edistää kierrätystä ja kiertotaloutta. Vaikka ne omat pienet teot tuntuisivat mitättömiltä, niin kun tarpeeksi moni toimii, niitä positiivisia asioita tapahtuu. 

Lisätietoa aiheesta löytyy muun muassa täältä:








https://www.ymparisto.fi/fi-fi/kulutus_ja_tuotanto/jatteet_ja_jatehuolto

https://www.kiertokapula.fi/wp-content/uploads/2021/03/Monilokero-opas_PDF.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne ovat kommentit tervetulleita :)

Maitotölkit, täältä tullaan!

Aiemmassa postauksessa kerroin monilokeroastian käyttökokemuksesta kahden kuukauden käytön jälkeen. Postauksen löydät täältä: https://rehell...