keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Arjen luksusta lajitteluun pientalossa

Opiskelimme viime syksynä muun muassa jätehuoltoa. Jakson aikana nousi esiin sana monilokeroastia, joka jo silloin herätti ajatuksissa mielleyhtymän arjen helpottajasta ja samalla keittiön siisteyden välillisestä apuvälineestä. 

Talven aikana postilaatikosta tupsahti Kiertokapula Oy:n esite. Siinä kerrottiin paikkakunnallamme Valkeakoskella mahdollisesti alkavasta monilokerokokeilusta ja selviteltiin kyselyn avulla halukkuutta kokeiluun. Kokeilun toteutumisen ehtona oli riittävä määrä osallistuvia kiinteistöjä. Myöhemmin ilmoitettiin, että kokeilu toteutuu. Tarvetta ja halukkuutta helpompaan lajitteluun ja kierrätykseen selkeästi on. Kokeilu kestää vuoden 2022 loppuun asti.


Arjen helpottaja koko 370 litran komeudessaan

Komea on sivuprofiilikin 😀

Eilen se sitten tapahtui! Pihaan saapui harmaa, pientaloille tarkoitettu 370 litran astia. Saatavilla on myös 660 litran astia alle 5 asunnon taloyhtiöille tai esimerkiksi yhteiseksi astiaksi naapurin kanssa.






Astian tyhjennysväli on tarpeesta riippuen 2, 4, 6 tai 8 viikkoa. Tyhjennysväliin voi tehdä muutoksia tarvittaessa. Valitsimme näin alkuun 8 viikkoa ja aika tulee näyttämään, onko se riittävä. Itselläni on ainakin opeteltavaa siinä, että maitotölkit on laitettava pikkuisen tiiviimmin, mitä tähän asti on tapahtunut 😆

Ja ei, nämä lajitellut jätejakeet eivät mene jäteautossakaan yhteen suureen konttiin vaan autossa on omat, vastaavat lokerot kullekin jakeelle.


Lokeroiden kuvat ovat selkeät ja havainnollistavat. Niistä on lapsenkin helppo muistaa, mihin lokeroon mikäkin jätejae kuuluu.


Astiassa etualalla on pienemmät lokerot metallille ja lasipakkauksille. Taaempaa löytyvät isommat lokerot kartongille ja muoville.





Näppituntuma tähän uutuuteen on ihastuttava! Mielestäni irrotettava etuosa, jossa on metalli- ja lasipakkauslokerot, on käytännöllinen. Olen huomannut, että lasia tulee hyvin vähän lajiteltavaksi ainakin meillä. Tämän osan voi siis huoletta ottaa pois, jos tuntuu siltä, että muovit ja kartongit valtaavat alaa enempi. Tyhjennystarpeen koittaessa voi vain pistää etuosan takaisin paikoilleen, kunhan huolehtii, että kannen saa kunnolla kiinni.

Irrotettava etuosa 


Tässä vielä muutama ajatus, miksi monilokeroastia voisi lunastaa paikkansa loistavasti:

-jos ja kun jätettä syntyy, on jätteiden lajittelussa syntypaikkalajittelu kaiken A ja O. Eli heti jätteeksi muuttuessaan jakeet lajitellaan omiin paikkoihinsa ja pidetään erillään muista
-materiaalit lähtevät tehokkaasti kierrätykseen ja uusiokäyttöön
-hyötyliikuntaa voi harrastaa viemällä jätteet läheiselle keräyspisteelle kuntoillen, mutta toisaalta tämän ajan voi käyttää esimerkiksi puutarhassa kuopsuttelemiseen tai vaikkapa lumitöihin talvella 😄
-korona-aikana keräyspisteellä on monesti ruuhkaa, mutta omassa pihassa harvemmin
-valitettavasti usein keräyspisteen keräysastiat ovat todella täynnä 
-jätteet eivät valloita keittiön lattiaa tai tuolien selustoja tai muutoin ahdasta tiskikaapin alusta
-sekajätteen määrän vähentyessä sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää (edellyttää kylläkin kompostoria tai vastaavaa), jolloin säästää selvää rahaa
-on vastuussa vain omista roskistaan. Henkilökohtaisesti harmittaa ihmisten välinpitämättömyys roskia viedessä, kun niitä on jätepisteiden ympärilläkin. Suuri kiitos heille, jotka tyhjentävät roskat ja samalla siistivät aluetta. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Peräänkuulutan edelleen jokaisen tahtotilaa siivota omat roskansa ympäristöstä.

Lähteenä tekstissäni on ollut Kiertokapulan nettisivut www.kiertokapula.fi. Sieltä löytyy myös runsaasti lisää tietoa.





4 kommenttia:

  1. Hei!
    Hienoa kun kirjoitit tästä ! Tuo monilokerikkojäteastia on todella kätevä! Kerrothan jatkossakin,mitä huomioita sen käytöstä tulee vastaan. Kiinnostavaa! Mitä tarkalleen ottaen se kokeilujakso tarkoittaa? Hinta tyhjennyksistä?
    Aurinkoista kevättä sinulle!!

    VastaaPoista
  2. Minkä hintainen tuo palvelu oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hinta oli noin 14 €/tyhjennyskerta sisältäen monilokeroastian vuokran. Ja tämä hinta siis tuolloin 2021.

      Poista
    2. 14,56 € näyttää olevan tarkka hinta (sis. alvin) 🙂 Tieto Kiertokapulan sivuilta.

      Poista

Tänne ovat kommentit tervetulleita :)

Maitotölkit, täältä tullaan!

Aiemmassa postauksessa kerroin monilokeroastian käyttökokemuksesta kahden kuukauden käytön jälkeen. Postauksen löydät täältä: https://rehell...