perjantai 12. helmikuuta 2021

Tiimityö

Tässä eräänä päivänä lapseni pyysi minua piirtämään eläimen. En ole piirtäjä, mutta yritin tehdä perhosen. Ei siitä perhosta tullut. Tästä huolimatta lapseni ideoi, että meistä tulisi hyvä tiimi, jos pitäisimme piirustusnäyttelyn. Kysyin häneltä, mitä hänen mielestään tiimityö tarkoittaa. Hän vastasi, että tehdään yhdessä, minä piirrän, hän värittää. Niin. Vaikka en nyt tällä kertaa perhosta loppuun piirtänyt, niin ideana kuitenkin aika hienoa, että toinen tekee, mitä paremmin osaa ja toinen hoitaa toisen homman. Eikö tiimityössä ole juuri tästä kyse? Vai sisältääkö se jotain muuta?


Kuvassa lautasella oleva tuotos on tämän päivän mitä parhaimman tiimityön tulos 💪

Opiskeluissamme teemme valtaosan töistä vaihtuvissa tiimeissä. Tämä toimintapa vaatii joustavuutta, kykyä sopeutua sekä tarvittaessa taitoa ja halua muuttaa omia (joskus hyvin pinttyneitä) toiminta- ja ajatusmalleja. Vaatii myös kuuntelutaitoa ja herkkyyttä, jotta jokaisesta tiimin jäsenestä saataisiin se paras irti. Ei sillä mentaliteetilla, että TULOS TAI ULOS, vaan niin, että jokaisen taidot ja vahvuudet saataisiin käyttöön ja tällä tavalla saavutettaisiin mahdollisimman hyvä lopputulos. Tiimissä tulisi olla hyväksyvä ilmapiiri ja jokaisen persoonaa tulisi kunnioittaa.

Tiimityö parhaimmillaan on rakentavaa keskustelua, avointa ilmapiiriä, kannustusta, uusien ideoiden ja ajatusten ammentamista. Ja totta kai uusien taitojen oppimista. Olen itse huomannut sen, että on vaikea lähteä ulos siitä omasta ns. kuplasta ja mennä epämukavuusalueelle. Ei ole kuitenkaan kehittävää tehdä vain sitä, mitä osaa parhaiten, vaikka se tuntuukin helpolta ratkaisulta.

Uuden opettelu tuntuu joskus haastavalta ja olen todennut, että kun joku isolta vaikuttava tehtävä on edessä, on hyvä hengittää rauhallisesti muutaman kerran ja miettiä uudelleen. Sen isolta tuntuvan möykyn voi purkaa pieniksi palasiksi ja toteuttaa palapelin rakentamisen kaavaa.

Huomaan itsessäni sen, että kun tulee vaikea tehtävä eteen, tulee myös jonkinlainen lamaantuminen, vastarinta ja tiimityön kannalta ko. ominaisuudet eivät ole välttämättä alussa hyvä juttu. Se on sellainen persoonakohtainen ominaisuus. Vaatii hetken sulattelua, jotta toiminta voi käynnistyä. Tässä juuri on yksi haaste tiimityössä, jossa on erilaisia persoonia. Toinen tykkää aloittaa vauhdikkaasti ja päästä myös maaliin nopeasti, kun taas toisella käynnistyminen on verkkaisempaa. Toinen haluaa tutustua aihealueeseen perusteellisesti, kun taas hätäisemmälle sopii pieni pintavilkaisu. Mikään näistä ei mielestäni ole toista parempi tai huonompi ominaisuus. Me jokainen olemme erilaisia ja siinä on tiimityön rikkaus.

Tiimityö on myös velvoittavaa ja siinä on jokaisella vastuu tehdä oma osansa tiimin hyväksi. Tiimi on joukkue ennalta sovittuine sääntöineen, joiden avulla homma saadaan pelittämään. Ihminen on kuitenkin inhimillinen, ja joskus vain asiat eivät mene niin sanotusti putkeen. Ei taida olla ihmistä, jolle ei virheitä sattuisi, joten tiimin jäsenenä olisi hyvä olla armollinen sekä itselle, mutta ennen kaikkea toisille.

Tiimityö tuntuu olevan päivän sana joka puolella. Ei varmasti ole paljoa työnkuvia tai työpaikkoja, missä tänä päivänä ei tiimityötä tehtäisi. Oman tiimiroolin ja persoonallisuuden pohtiminen voi avata silmiä sen suhteen, jos tiimityö toimii tai jos se ei toimi. Tai ylipäänsä sillä on mahdollista lisätä tietoa omasta itsestä.

Tässä kirjoituksessa ei ole lähellekään kaikkea, mikä tiimityöhön mielestäni liittyy, joten saattaa olla, että teen aiheesta myöhemmin lisää postauksia. Mielenkiintoinen aihe mielestäni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne ovat kommentit tervetulleita :)

Maitotölkit, täältä tullaan!

Aiemmassa postauksessa kerroin monilokeroastian käyttökokemuksesta kahden kuukauden käytön jälkeen. Postauksen löydät täältä: https://rehell...