keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Hiilikädenjälki = carbon hand print

Hiilijalanjälki on monelle tuttu termi, kun puhutaan ilmastoa kuormittavista päästöistä. Termillä on negatiivinen kaiku, koska sillä lasketaan, kuinka paljon mistäkin ihmisen tuottamasta lähteestä (tuotteesta tai toiminnasta) syntyy sen elinkaaren aikana kasvihuonepäästöjä.

Entäpä hiilikädenjälki?

Hiilikädenjälki on hiilijalanjälkeen verrattuna positiivisempi näkökulma ja tapa toimia. Hiilikädenjäljellä tarkoitetaan esimerkiksi yrityksen asiakkaalle syntyvää päästövähennyspotentiaalia, joka syntyy palvelusta, tuotteesta tai prosessista. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja LUT-yliopisto ovat kehittäneen hiilikädenjäljen laskentamallin yhteistyössä suomalaisten yritysten kanssa. Laskentamalli on yrityksille tai organisaatoille oiva apuväline, jolla voidaan näyttää toteen ja myös markkinoida heidän tuotteidensa tai palveluidensa ilmastohyötyjä. Mitä suuremmaksi kädenjälki kasvaa, sitä suuremmat ovat päästösäästöt.

Käytännössä se voi tapahtua vaikka näin. Jos hankin yritykseltä vaikkapa tuotteen, joka on tuotettu esimerkiksi uusiutuvia luonnonvaroja käyttämällä tai mahdollistamalla sen tehokkaan kierrättämisen, pienennän omaa hiilijalanjälkeäni eli sitä negatiivista kuormaa.

Eräs mottoni on, että vaikkei yksi ihminen voi tehdä kuin pienen palan ilmaston hyväksi, niin näistä pienistä palasista syntyy ajan kanssa jotain suurta. Ei kannata heittäytyä toivottomuuden tilaan, vaan ajatella, että minun teoillani on väliä ja se, että sinäkin teet, on jo tuplasti enemmän vaikutusta tulevaisuudessa!

Tämä oli hyvin, hyvin pieni pintaraapaisu isosta ja melko uudesta asiasta.


  


Lähteet:

https://cris.vtt.fi/ws/portalfiles/portal/22508565/Carbon_Handprint_Guide.pdf

https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2020/hiilikadenjalki-auttaa-suomalaisia-ilmastoratkaisuja-erottumaan

https://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/hiilijalanjalki/

https://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/hiilikadenjalki/

https://www.vttresearch.com/fi/uutiset-ja-tarinat/hiilikadenjalki-uusi-ymparistomittari-tuotteiden-positiivisten

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne ovat kommentit tervetulleita :)

Maitotölkit, täältä tullaan!

Aiemmassa postauksessa kerroin monilokeroastian käyttökokemuksesta kahden kuukauden käytön jälkeen. Postauksen löydät täältä: https://rehell...